Guide till portar

Det ska inte vara svårt att välja port. Men det underlättar alltid att veta vilka typer av portar det finns och vilken port som passar just dig och dina önskemål.

Vikportar

En många gånger underskattad typ av garageport finner du i vikporten. Trots att vikportar använts ända sedan svenskt 60 och 70-tal, har denna modell många gånger överskuggats av slagport och takskjutport.

Vikport har namngivits efter dess unika egenskap som består i att det vikbara portbladet, viks ihop och upp i taket vid öppnande av garage. Eftersom vikporten viks dubbelt, kräver den ytterst lite plats på djupet.

Fakta om Vikportar

I vikporten hittar du en av våra enklaste varianter av garageport. Under de senaste åren har vikportens popularitet ökat en aning. Prismässigt kostar vikportar ungefär samma som takskjutportar, men i vissa fall är de något dyrare eftersom de i regel förutsätter måttbeställning.

En fördel med vikportar är att de är enkla att hålla rent och generellt inte kräver någon regelbunden snöröjning för att kunna öppnas. En negativ aspekt med vikportar är att de kräver ett visst utrymme såväl utvändigt som invändigt för att kunna användas.

Idag är takskjutportar sannolikt den mest populära garageporten i Sverige. Benämningen takskjutport syftar på en typ av garageport som öppnas uppåt och inåt via skenor och där portbladet vid öppet tillstånd förvaras upphängt under taket. Skjutporten kräver endast minimalt utrymme framför garaget och lämpar sig väl för alla typer av boendeformer. Idag används konstruktionen både i trångbodda områden och i garage i anslutning till större villor.

Viktigt att tänka på vid köp av takskjutport är att porten skall vara lätt att öppna och samtidigt tillförlitlig och säker. Takskjutportar lämpar sig väldigt väl för den som önskar installera en garageportöppnare för automatisk öppning och tillslutning av ditt garage.

Takskjutportar

Fakta om takskjutport

I och med takskjutportens mycket finurliga konstruktion, tar denna garageport inget extra utrymme i anspråk vare sig invändigt eller utvändigt. Skjutportar av detta slag passar till de flesta typer av garage och det bör inte vara svårt att hitta en lämplig port oberoende av garageöppningens storlek.

Takskjutporten går med fördel att kombinera med olika typer av automatiserad dörröppning. Detta kan vara tacksamt för äldre, barnfamiljer eller för den som helt enkelt vill slippa att lämna bilen för att öppna upp garaget. Vid installation av en ny takskjutport bör särskilt noggrannhet tillägnas monteringen av skenor.

vikport
takskjutport-300x300

Vikport

Takskjutportar

3 till 6 delad Skräddarsydda mått
Motor eller manuell Motor eller manuell
Sidomontage Sandwich paneler
Rambyggd Värmeisolerad
Värmeisolerad Olika utseende
Hög finish Tät
Tät Driftsäker
Lågt servicebehov Robust
Criva_vikportar_header750x180

Criva vikportar

När du behöver en port av högsta kvalite. Anläggningar där design, funktion och ekonomi är lika viktiga aspekter att ta hänsyn till. Precis som namnet antyder så är våra portar ett verkligt ekonomiskt och miljömässigt starkt alternativ, som samtidigt har hög finish och minimala underhållsbehov. Så om du behöver en välisolerad vikport så har vi det ni behöver.

Några av argumenten för varför du ska köpa Criva vikportar:

 • Svensktillverkad
 • Design och finish i toppklass
 • 5 till 7 veckors lev tid
 • Långtidstestad
 • Minst vindlastklass 3, orkanstyrka
 • Ca 40 % bättre u-värde än rambyggda vikportar
 • Lufttäthetsklass 4, luftläckage 1,8 m3/m2
 • Erfordrar minimala sido- och överutrymmen
 • Rostskydd i toppklass
 • Helt förberedd för motordrift
 • Alla klämrisker är konstruktionsmässigt eliminerade,gäller även manuella vikportar och slagportar
 • Låga underhållskostnader
 • Utvecklad och tillverkad i Sverige
 • Ett miljövänligare alternativ
 • CE-märkt enligt Europastandarden för portar EN13241-1
 • Tillverkas helt måttbeställd i en mängd olika utföranden
 • 5 års garanti

Det finns inte en port som passar alla. Därför gör vi en som passar dig.

Vi på AJAB AB har sedan starten för över 25 år sedan, specialiserat oss på olika former av vikportar mot både industri, lantbruk och privatpersoner. De grundläggande kraven är hållbarhet och ekonomi, men även flexibiliteten i konstruktion och utförande har blivit ett signum för oss på AJAB. Önskemål om en anpassningsbarhet till befintligt kulturarv och olika arkitektritade projekt, har på senare år ökat. Vi har producerat en mängd olika varianter på portar där just estetiska kriterier har ställt normen. Men inget projekt är varken för litet eller för stort. Vi tillverkar portar för både garage i hemmamiljö till komplexa industrilösningar.Vi välkomnar alla som står i begrepp att söka en lösning på sitt portproblem. AJAB är som vikt för portar!

Vikportar i mängd och variation

Våra vikportar går att få i en nästan oändlig mängd utföranden. Grunden är att de kan erhållas från två till åtta-delade, inåt eller utåtgående, välj handmanövrerade eller motoriserade. Vi konstruerar och bygger efter dina förutsättningar. Naturligtvis med vårt kompromisslösa val av bästa råmaterial för lång och säker driftssäkerhet. I vårt bildkollage, på nästa uppslag, visar vi en liten del av de över 30 000 portarna vi levererat genom åren.

brandkarsgarage

SOS Alarm, Gårda, Göteborg. Anläggning med 22 portar. 4-delad utåtgående vikport. 5 rader med energiglas. Varmförzinkad. Fjärrstyrd portautomatik med låga drift och elkostnader.

Fakta

Porttillverkningen, som görs efter kundens önskemål består av vikportar, slagportar, skjutportar och gångdörrar. Vikportarna kan fås 2-8 delade, inåt- eller utåtgående.

Produktbeskrivning
Våra portar är CE-märkta, testade och godkända enligt SP, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut. De uppfyller kraven i portstandarden (EN 13241-1) och är dessutom testade så att de håller för lång och frekvent användning (300 000 öppningscyklar enligt EN 12605). Alla portar kan kompletteras med eldrift. Bruten köldbrygga kan erhållas med distanser mellan rörstammarna. Portarna kan levereras med infälld gångdörr samt med fönsterpartier.

Material – Mått
Ramkonstruktionen består av varmförzinkade svetsade stålrörsprofiler beklädda med AJABs profilerade plåt. Portarna kan isoleras med styrolit eller mineralullsisolering, 40 respektive 60 mm tjock. Alternativt levereras de oisolerade, med plåt på en sida.

Beslag
Samtliga gångjärn, såsom karm- och mellangångjärn har smörjningsfria nylonlager. Invändig spanjolettlåsning (utanpåliggande eller infällda) med hänglåsbeslag.

Glasning
Fönster med energiglas (U-värde 1,3) kan fås i flertalet olika storlekar. Glaslister av naturanodiserade aluminiumprofiler.

Tätningar
Samtliga tätningslister är av åldringsbeständigt EPDM-gummi (Golv-/ karm-/mellantätningar).

Karm/portomfattning
Kan fås antingen som u-profil, vinkeljärn eller fyrkantsrör.

Ytbehandling
Portarna kan levereras enligt följande tre alternativ:

 • Varmförzinkad portstomme som bekläds med Ajabs profilerade plåt
 • Varmförzinkad portstomme som bekläds med färdiglackerad profilerad plåt.
 • Varmförzinkad portstomme som bekläds med Ajabs profilerade plåt och som målas enligt kundens önskemål.

Garanti
AJAB lämnar 5 års konstruktions- och funktionsgaranti.

Vägledning vid projektering
Företaget hjälper till med konstruktionslösningar, ritningar, principskisser (IronCad 3-d eller AutoCad), råd och anvisningar beträffande portval samt montage.

garage_04

4-delad inåtgående vikport. Helglasad med energiglas. Varmförzinkad. Portautomatik med låga drift och elkostnader.

garage_05

Utåtgående 4-delad vikport. Klädd med varmförzinkad plåt. 1 rad med energiglas.

garage_06

4-delad inåtgående vikport med infälld gångdörr. Klädd med lackerad plåt. Portautomatik med låga drift och elkostnader. Sidor och överparti i klädd lackerad plåt.

garage_07

Utåtgående 3-delad vikport. Heltäckt lackerad plåt. Varmförzinkad.

garage_08

4-delad inåtgående vikport med infälld gångdörr. Klädd med lackerad plåt. 2 rader energiglas.

garage_09

Helglasad utåtgående 4-delad vikport (energiglas). Portautomatik med låga drift och elkostnader.

garage_10

3-delad vikport med infälld gångdörr.

garage_11

3-delad vikport varav 1 del som gångdörr.

Färgkarta Vikportar

Fargkarta

Observera att färgen på en dataskärm kan variera mot verklig nyans. För exakt kulör – kontakta oss för plåtprov.